TureMonte Rosa

intre 24 Aug 2009 si 26 Aug 2009
in masivul Monte Rosa pe traseul Ruta normala vest
impreuna cu Stefan Nazarie, Leonard Alexa

Eu nu sunt superstitios; o tura cu cat este mai bine pregatita cu atat are sanse mai mari de reusita.
Pentru a urca pe Matterhorn am considerat foarte utila si pentru Stefan chiar strict necesara o ascensiune pregatitoare - trebuia sa fim aclimatizati.
Doufurspitze (Monte Rosa) face parte din Alpii Penini si cu cei 4634 m ai sai este al doilea varf ca inaltime din Alpi dupa Mont Blanc.
Tabara de baza am organizat-o la Zermatt unde am lasat un cort; apoi am mers cu trenuletul pana la Rotenboden de unde am pornit la pas catre Cabana Monte Rosa - un parcurs frumos, lejer, pe poteca ce presupune in fial traversarea a doi ghetari Gorner si Grenz care conflueaza aici, urmeaza apoi un urcus abrupt dar scurt pana la Monte Rosahute.
Tabara intermediara am facut-o in imediata apropiere a cabanei unde sunt cateva locuri inguste bune pentru cort; pentru campare mai exista inca doua zone in amonte pe stancarii.
In dupa-amiaza aceleiasi zile am facut o tura scurta de recunoastere - dupa escaladarea unui mic perete stancos urmeaza traversarea unui ghetar cu crevase periculoase si este bine sa-ti stabilesti ruta cu o zi inainte de "atacul" asupra varfului.
Vremea se anunta nefavorabila si intr-adevar in dimineata de 25 august ploua puternic. Am intarziat plecarea in speranta unei imbunatatiri; la ora 7 am pornit spre varf, o ora ne-a plouat continuu. Mai sus un fel de ninsoare cu bilute de gheata a venit peste noi, vant si nori furiosi - nu a mai urcat nimeni in ziua aceea, am hotarat sa ne strecuram printre nori - iata si caracterul oarecum eroic al acestei ascensiuni.
In aceste conditii am ajuns in varf dupa 8 ore, iar la coborare am orbecait ceva timp prin ceata si dupa alte 6 ore am ajuns, pe intuneric, in sacii nostri de puf. Aceasta ruta presupune un travaliu de durata pe ghetar si parcurgerea pe final a unei creste stancoase cu pasaje de grad 2.
Leo

Monte Rosa

Ghetarul


Stefan pe varf

Leo


Creasta finala

Foto


Tabara

La plaja

Inapoi